AMSTERDAM - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag eist uitlevering van de voormalige chef van de Libische inlichtingendienst Abdullah al-Senussi.

Dat meldt persbureau Reuters donderdag. Het Strafhof beveelt dat de uitlevering onmiddellijk plaatsheeft en Libië mag geen acties ondernemen waardoor het land niet aan de gestelde eis van ICC kan voldoen, zo stelden rechters in een uitspraak.

De oud-spion die diende ten tijde van het regime van de in 2011 gevallen dictator Muammar Kaddafi wordt door het ICC verdacht van onder meer moord.

De nieuwe regering van het Noord-Afrikaanse land wil al-Senussi zelf berechten. Zijn advocaten willen echter dat hij voor het Strafhof komt, omdat ze vrezen dat hem in Libië geen eerlijk proces te wachten staat.

Opstanden

Al-Senussi was veiligheids- en spionagechef van Kaddafi en een van de hoofdrolspelers van diens dictatoriale bewind dat in 2011 na bijna 42 jaar ineenstortte. De politieke transitie in Libië was het gevolg van opstanden tegen het regime en een daaruit voortgekomen burgeroorlog tussen door de NAVO gesteunde rebellen en regeringstroepen van Kaddafi.

In augustus 2011 veroverden de rebellen na maanden van gevechten Kaddafi's regeringscomplex in Tripoli en in oktober van dat jaar werd de zelfbenoemd 'gids van de revolutie' in Sirte door zijn tegenstanders gepakt en gedood.

Libië en het ICC hebben behalve Senussi ook Kaddafi's zoon en rechterhand Saif al-Islam Kaddafi aangeklaagd. Of en waar hij zal worden berecht is tot op heden nog onduidelijk.

'Brute schurk al-Senussi kan boekje opendoen'

Chronologie van de Libische opstand

Alles over de onrust in het Midden-Oosten