DUBAI - Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste autoriteit in Iran, heeft donderdag directe gesprekken met de Amerikaanse vice-president Joe Biden afgewezen.

Hij zei dat onderhandelingen niets oplossen, schreven Iraanse media.

Volgens hem zien sommige mensen onderhandelingen met de Verenigde Staten wel zitten, maar ''onderhandelingen lossen de problemen niet op'', aldus Khamenei.

''Als sommige mensen weer Amerikaanse heerschappij in Iran willen hebben, dan zal de natie tegen hen in opstand komen'', zei de Iraanse leider in een toespraak tegen hoge ambtenaren en leden van de Iraanse luchtmacht. Hij zei verder dat Washington gesprekken wil met Teheran, terwijl het tegelijk een ''geweer op Iran richt'' houdt.

De Verenigde Staten hebben onlangs sancties aangescherpt tegen Iran wegens diens omstreden atoomprogramma.

Vreedzame doeleinden

Biden deed zijn voorstel onlangs tijdens de veiligheidsconferentie in München. Hij zei toen dat Washington bereid is directe onderhandelingen te beginnen, los van de al jaren lopende internationale besprekingen met Teheran over het Iraanse atoomprogramma.

Hieraan nemen de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland deel, maar na jarenlange onderhandelingen is er nog steeds geen doorbraak. Het Westen meent dat Iran atoomwapens ontwikkelt, terwijl Teheran zegt dat het atoomprogramma bedoeld is voor vreedzame doeleinden, zoals het opwekken van elektriciteit.