TUNIS - De Tunesische regeringspartij, de partij van premier Hamadi Jebali, wil niet dat het huidige kabinet aftreedt om plaats te maken voor een regering van technocraten.

Dat hebben partijfunctionarissen van de gematigde islamitische partij Ennahda donderdag gezegd.

Jebali zei woensdagavond dat hij de regering wil ontbinden om vervolgens een regering van nationale eenheid te vormen die alleen bestaat uit technocraten. Jebali zou dan willen aanblijven als waarnemend premier.

Eerder waren de onderhandelingen over herschikking van zijn parlement mislukt. Jebali zei daarom voorstander te zijn van een kleine technocratische regering en dat er op korte termijn nieuwe verkiezingen moeten komen.

''De premier vroeg niet naar de mening van zijn partij’’, aldus vice-president Abdelhamid Jelassi donderdag. ''Wij vinden in Ennahda dat Tunesië nu een politieke regering nodig heeft. We willen doorgaan met besprekingen met andere partijen om een coalitieregering te vormen.’’

Ook de oppositiepartijen zijn tegen het plan van Jebali en eisen dat ze eerst worden geconsulteerd voordat de regering wordt ontbonden. De seculiere partij Nida Touns vindt dat als het kabinet wordt ontbonden en de ministers aftreden, ook de premier weg moet.

Moord

Woensdag ontstond grote onrust door de moord op oppositieleider Chokri Belaid (48), die voor zijn huis in Tunis werd neergeschoten. Een woedende menigte bestormde woensdag het hoofdkantoor van de Ennahda en stichtte er brand.

De oppositie verdenkt de regering ervan achter de aanslag op Belaid te zitten. Belaid had scherpe kritiek op het beleid van Ennahda en verwoordde de angst van veel Tunesiërs, die vrezen dat radicale moslims de vrijheden weer wil afpakken die met de revolutie van begin 2011 waren verworven.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier