SYDNEY - PVV-leider Geert Wilders is niet welkom in een zalencentrum in de Australische stad Sydney. 

Wilders zou een toespraak houden in het complex Le Montage Bayside Events maar de eigenaar daarvan heeft het contract opgezegd. Dat hebben de organisatoren van Wilders' komende tournee door Australië woensdag laten weten.

De organisatoren hebben geen goed woord over voor Le Montage. Het centrum wist wie Wilders was en de politie had de beveiliging al goedgekeurd, zeggen ze. ''Alles was rustig, op een afgezaagd artikel in een lokale krant na en de gebruikelijke huurlingen van ongewassen links en een racistische neo-nazimeute die vriendelijkheden wilden uitwisselen.''

Wilders vertrekt half februari naar Australië. Het bezoek doet de gemoederen in het land flink oplaaien.

Protesten

Extreemrechtse groeperingen riepen vorige week hun aanhangers op naar de bijeenkomsten te gaan, om tegenwicht te bieden aan eventuele protesten van moslims.

Wilders heeft zich gedistantieerd van die oproepen van 'racistische idioten'. De islamitische gemeenschap in Australië heeft opgeroepen het bezoek van Wilders te negeren.

Het is niet bekend wanneer Wilders in Sydney zou spreken. Hij wilde afgelopen najaar al naar Australië gaan, maar het visum liet toen op zich wachten.