TUNIS - De premier van Tunesië, Hamadi Jebali, heeft woensdagavond aangekondigd dat hij de regering zal ontbinden en een regering van nationale eenheid zal vormen.

De nieuwe regering zal bestaan uit partijloze technocraten. Zij zullen het Noord-Afrikaanse land leiden tot verkiezingen kunnen worden gehouden, aldus Jebali in een toespraak tot het volk.

''Nadat onderhandelingen tussen politieke partijen over een herziening van het kabinet waren mislukt, heb ik besloten een kleine technocratische regering te vormen'', zei de premier. Op zo kort mogelijke termijn zullen er verkiezingen worden gehouden.

In het Noord-Afrikaanse land is woensdag grote onrust ontstaan door de moord op oppositieleider Chokri Belaid. De 48-jarige Belaid werd neergeschoten voor zijn huis in de hoofdstad Tunis en overleed in het ziekenhuis.

Tegenstander

Belaid was de leider van de linkse Democratische Patriottische Partij en een van de voornaamste seculiere tegenstanders van de islamistische regering.

Duizenden mensen gingen na de dood van Belaid de straat op. Het waren de grootste protesten sinds een opstand 2 jaar geleden een einde maakte aan het bewind van president Zine al-Abidine Ben Ali. In de geboorteplaats van die revolutie, Sidi Bouzid, riepen demonstranten woensdag om een tweede revolutie.

Veel mensen houden de gematigd islamistische regeringspartij Ennahda verantwoordelijk voor de dood van Belaid. Ze koelden hun woede op gebouwen van de partij.

Meer over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier