AMSTERDAM - De zelfmoordaanslag die vrijdag de Amerikaanse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara trof zou zijn uitgevoerd na een opdracht vanuit Nederland.

Dat meldt de Turkse krant Bugün woensdag. De krant baseert zich op een rapport van de Turkse inlichtingendienst. Bij de zelfmoordaanslag kwamen twee personen om het leven.

Het extreemlinkse DHKP-C eiste de aanslag eerder op. De groep verzet zich tegen het Turkse lidmaatschap van de NAVO en eist dat de in Turkije gestationeerde Nederlandse Patriot-installaties het land verlaten. Maandag lieten twee leden van DHKP-C aan het NRC weten dat acties 'gerechtvaardigd' worden geacht.

De leider van DHKP-C is Mussa Assaoglu, die volgens Bugün in Nederland verblijft. De Turkse inlichtingendienst zou dat hebben laten weten aan de Nederlandse inlichtingdienst AIVD. Assaoglu heeft de opdracht gegeven voor de aanslag in Ankara, zo concludeert de krant.

Voormalig DHKP-C leider Dursun Karatas verbleef tot zijn sterven ook in Nederland. Hij overleed in 2008 aan de gevolgen van kanker in Etten-Leur. In totaal zouden enkele tientallen leden van DHKP-C in Nederland verblijven.

Volgens Bugün is er sprake van zeven DHKP-C militanten die bereid zijn om "zichzelf op te offeren". De Turkse politie verrichtte in navolging van de zelfmoordaanslag van vrijdag enkele arrestaties, nadat eerder dit jaar al 55 vermeende leden van DHKP-C werden opgepakt.

Niet veilig

Volgens de twee DHKP-C leden die werden geïnterviewd door het NRC zijn de Nederlandse troepen die mee zijn met de Patriot-missie in het Turkse Adana 'niet veilig'. "Ze moeten terug naar hun eigen land."

In een reactie liet de Nederlandse commandant in Adana kolonel Buis dinsdag weten zich 'volkomen veilig' te voelen na de aanslag in Ankara.

"Wij monitoren dat soort zaken nauwgezet. De Turkse autoriteiten zijn verantwoordelijk voor de beveiliging van ons en dat doen ze op een zeer kundige wijze", aldus Buis.