SYDNEY - Minstens vijf mensen zijn omgekomen door een aardbeving voor de kust van de Salomonseilanden in de nacht van dinsdag op woensdag. Twee mensen worden vermist.

De beving had een kracht van 8 op de schaal van Richter. De autoriteiten gaven een tsunami-waarschuwing af, maar die werd later ingetrokken.

Het epicentrum van de beving lag op circa 80 kilometer ten westen van de plaats Lata op de Santa Cruz eilanden, een kleine groep ten oosten van de Salomonseilanden.

Aanvankelijk verklaarden seismologen dat de beving op een diepte van 5,8 kilometer onder de zeebodem was, maar dat werd later bijgesteld naar bijna 29 kilometer.

Tsunami-waarschuwing

De tsunami-waarschuwing gold korte tijd voor de eilanden in het zuidelijk deel van de Grote Oceaan. De Salomonseilanden liggen ten noordoosten van Australië. In de regio werden meerdere naschokken geregistreerd, oplopend tot een kracht van 6,6 op de schaal van Richter.

De beving veroorzaakte een golf in de zee die bij Lata schade aanrichtte aan ongeveer 50 huizen. Elders bleef de golf beperkt en was er geen schade. Het water rolde bij Lata op sommige plaatsen 500 meter het land op.

Mensen zochten in allerijl op hoger gelegen gebieden een goed heenkomen. De landingsbaan op de luchthaven en vier dorpen werden overspoeld.

Ring van Vuur

In 2007 kostte een tsunami na een aardbeving aan minstens 52 mensen op de Salomonseilanden het leven. Duizenden raakten hun woning kwijt.

De eilanden maken deel uit van de Ring van Vuur, een zone van tektonische activiteit in de Grote Oceaan waardoor er veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn.