AMSTERDAM - Militairen uit Frankrijk en Tsjaad zijn dinsdag Kidal binnen getrokken in een poging de strategisch gelegen stad in het noorden van Mali volledig in handen te krijgen. 

Dat heeft een bron bij het Franse leger gezegd. De internationale interventiemacht in Mali voert de druk op in een poging de islamitische extremisten uit hun laatste bolwerk in Noord-Mali te verdrijven.

Ongeveer 1800 Tsjadische militairen zijn in Kidal en een onbekend aantal Franse militairen beveiligen de luchthaven van de stad, zodat er meer militairen kunnen worden ingevlogen.

De luchthaven kwam enkele dagen geleden al in Franse handen. Het is niet duidelijk waarom de stad niet met dezelfde voortvarendheid werd ingenomen als de steden Gao en Timboektoe.

Interventie

De door Frankrijk geleide interventie in Mali verloopt soepel. Drie weken geleden besloot Frankrijk actie te ondernemen uit vrees dat de regio een toevluchtsoord wordt voor terroristen. Vorige week voerde Frankrijk luchtaanvallen uit rond Kidal en Tessalit. Vooral brandstofdepots werden aangevallen. Inmiddels zijn er zo'n vierduizend Franse militairen in Mali.

Ondertussen hebben Algerijnse militairen aan de grens met Mali opdracht gekregen om het vuur te openen op een ieder die probeert illegaal de grens over te steken. Gevreesd wordt dat rebellen die vluchten voor het Franse leger naar Algerije trekken. De lokale bevolking is gewaarschuwd niet zomaar de grens over te steken.