AMSTERDAM - Een onderzoeker van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met de mensenrechten in Noord-Korea heeft er dinsdag bij de VN op aangedrongen om een onderzoek in te stellen naar mogelijke mensenrechtenschendingen door het land.

Marzuki Darusman heeft de VN-Mensenrechtenraad geadviseerd om de 'ernstige, wijdverbreide en systematische schendingen van de mensenrechten' te onderzoeken.

In een rapport schrijft Darusman dat het Noord-Koreaanse regime zich onder andere bedient van gedwongen verdwijningen, strafkampen en dat er voedsel wordt gebruikt om mensen aan de wil van het regime te onderwerpen.

De Noord-Koreaanse VN-ambassadeur in Genève, So Se Pyong, keurde het rapport af. Hij noemde Darusman een 'politiek gemotiveerde' functionaris die zich voor het karretje van de VS, Japan en de EU laat spannen.

VS en China

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft met zijn Chinese ambtgenoot Yang Jiechi telefonisch overleg gevoerd over de 'aanhoudende provocerende retoriek' van Noord-Korea.

Washington en Beijing zijn het er volgens het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken over eens dat een nieuwe Noord-Koreaanse kernproef 'verdere consequenties' moet hebben.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nam vorige maand een resolutie aan die Noord-Korea gevolgen in het vooruitzicht stelt als het uitspraken van de raad opnieuw aan zijn laars lapt. China, de enige belangrijke bondgenoot van Noord-Korea, steunde de resolutie nadat Noord-Korea in weerwil van een verbod van de VN een langeafstandsraket lanceerde. Pyongyang reageerde ontstemd en kondigde meteen een kernproef aan.