AMSTERDAM - Oud-Transavia-piloot Julio Poch wil de uitspraak in het Argentijnse megaproces over de zogenoemde dodenvluchten in vrijheid afwachten. 

Hij is bereid daarvoor bijvoorbeeld in te stemmen met de voorwaarde in Buenos Aires te blijven. ''Maar huisarrest in Argentinië is ook een optie'', zegt zijn advocaat Geert Jan Knoops dinsdag desgevraagd.

Poch mag op 18 februari zijn openingsverklaring in het omvangrijke proces afleggen. ''Deze zal zo'n 3 tot 4 uur duren en hij zal daarin alle aanklachten en het bewijs weerleggen.'' Daarna is het woord aan zijn Argentijnse advocaat Gerardo Ibanez, die een verzoek tot vrijlating zal doen.

Knoops vreest dat een uitspraak in het Argentijnse megaproces nog jaren op zich laat wachten. Hij rekent voor dat tegen die tijd Poch mogelijk al 7 jaar in voorarrest zit.

Timmermans

Knoops wil dan ook dat minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) richting het Argentijnse tribunaal zijn steun uitspreekt voor het verzoek tot vrijlating van Poch. De Amsterdamse advocaat heeft dat Timmermans onlangs ''met klem'' verzocht. ''De minister kan mijns inziens niet langer blijven toezien dat de mensenrechten van Poch in Argentinië geschonden blijven worden.''

De voormalige Transaviapiloot werd op 22 september 2009 in Spanje opgepakt toen hij op het punt stond in Valencia zijn laatste vlucht uit te voeren. Spanje leverde Poch uit aan zijn vaderland Argentinië vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de dodenvluchten. Daarbij werden tegenstanders van de militaire dictatuur (1976-1983) in Argentinië vanuit vliegtuigen in zee gegooid.

De zaak kwam aan het rollen nadat hij met collega's op Bali zou hebben gesproken over zijn verleden. Die stapten daarop naar justitie. Op de aanklacht tegen Poch prijken de namen van 27 vermeende slachtoffers. Dat is fors minder dan aanvankelijk het geval was, toen nog 666 slachtoffers door justitie aan Poch werden toegedicht. In het zogenoemde ESMA-proces staan in totaal bijna 70 verdachten terecht.

Logboeken

Poch wil op 18 februari ook het onderzoek dat Knoops liet uitvoeren naar de logboeken van de oud-piloot indienen. Die tonen volgens de verdediging aan dat Poch nooit kan hebben meegewerkt aan de vluchten des doods.

Knoops zegt dat uit de logboeken blijkt dat Poch een drukbezet jachtvlieger was. Ze zouden geen ruimte overlaten waarin hij zou hebben geleerd een transporttoestel te vliegen, waarmee de dodenvluchten werden uitgevoerd.

De logboeken werden ingevuld door zijn officieren en dat maakt de inhoud volgens de advocaat betrouwbaar. Knoops zegt dat die logboeken aantonen dat Poch ook op honderden kilometer van Buenos Aires werkte. De dodenvluchten zouden vanuit de hoofdstad zijn uitgevoerd.