SOFIA - Bij de zelfmoordaanslag die vorig jaar juli in het Bulgaarse Boergas op een bus met Israëlische toeristen werd gepleegd, waren twee personen betrokken met banden met de radicale Libanese organisatie Hezbollah.

Bij de aanslag kwamen vijf Israëliërs om.

De Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken zei dinsdag dat twee handlangers van de zelfmoordterrorist, die nog altijd spoorloos zijn, originele Australische en Canadese paspoorten hadden. ''Wij hebben vastgesteld dat de twee lid waren van de militante vleugel van Hezbollah'', aldus de bewindsman.

Hij zei dat het onderzoek van de Bulgaarse opsporingsautoriteiten gegevens heeft opgeleverd waaruit blijkt dat tussen de twee verdachten en Hezbollah banden bestaan, ook op het gebied van financiën.

Iran

Israël beschuldigde eerder Iran en het pro-Iraanse Hezbollah ervan achter de aanslag te zitten. Teheran ontkende en beschuldigde Israël ervan zelf achter de aanslag te zitten.

De resultaten van het Bulgaarse onderzoek zouden ertoe kunnen leiden dat de Europese Unie in navolging van de Verenigde Staten Hezbollah aanmerkt als terroristische organisatie.

De Nederlandse regering pleitte vorig jaar bij monde van toenmalig minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken al voor plaatsing van Hezbollah op de Europese terreurlijst. De huidige minister Frans Timmermans wil een nieuwe discussie daarover na het Bulgaarse onderzoek. ''We moeten op korte termijn in de EU bespreken welke consequenties we hieraan verbinden'', verklaart Timmermans. Binnen Europa heeft Nederland echter vrijwel steeds alleen gestaan met die oproep.

Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dinsdag te hopen dat de EU nu de ''noodzakelijke conclusies'' trekt over de ''ware aard van Hezbollah''.

De resultaten van het Bulgaarse onderzoek bevestigen volgens de premier nog eens wat Israël al wist, ''dat Hezbollah en zijn beschermer Iran een wereldwijde terreurcampagne voeren over grenzen en continenten heen''.