KOPENHAGEN - Lars Hedegaard, Deense journalist en islamcriticus, heeft een aanslag op zijn leven overleefd. 

Hedegaard werd voor de deur van zijn huis in de wijk Frederiksberg in Kopenhagen beschoten door een man. Die schoot een keer mis, de tweede keer weigerde zijn pistool dienst. Dat schrijft de Deense krant the Copenhagen Post dinsdag.

Volgens een buurman kreeg Hedegaard een pakketje aangeboden. Toen hij het wilde aannemen, werd hij beschoten.

Tegen de Deense krant Politiken zegt Hedegaard zelf dat hij de schutter heeft aangevallen en "op zijn hoofd sloeg". Uiteindelijk is de man met het pistool gevlucht. 

Afgezet

De politie heeft de straat waar Hedegaard woont, afgezet. Ook de Kopenhaagse dierentuin is afgezet, nadat er twee mannen met bivakmutsen het luipaardenverblijf in zijn gesprongen.

Bekijk hier beelden van de straat na de aanslag

Mohammed Cartoon

Hedegaard verdedigde de controversiële Mohammed cartoon die in 2005 in een Deense krant werd gepubliceerd. Hij is aangeklaagd geweest voor racisme, toen hij moslims en de islam vergeleek met nazisme. Hedegaard werd in 2011 door de Hoge Raad vrijgesproken van de aanklacht.

Afkeer

Deense politici haastten zich dinsdag hun afkeer over de mislukte aanslag uit te spreken. Premier Helle Thorning-Schmidt veroordeelde de daad.

''Een aanval op Lars Hedegaard is een afschuwelijke daad, die ik ten zeerste veroordeel. En wat het nog erger maakt, is het feit dat de daad zijn achtergrond heeft in een poging Lars Hedegaard te verhinderen gebruik te maken van zijn vrijheid van meningsuiting."

Wel benadrukte de regeringsleider dat de precieze achtergrond van de schietpartij nog niet is opgehelderd.

Politiek

Johanne Schmidt-Nielsen van de linkse Deense eenheidspartij, heeft het over een politiek gemotiveerde moordaanslag. ''De grondvesten van de democratische samenleving zijn erin gelegen dat we kunnen denken, geloven en zeggen wat we willen. Zonder dat we hoeven te vrezen voor ons leven", schrijft ze op Facebook.

Pia Kjersgaard van de nationalistische Deense Volkspartij zegt geschokt te zijn over de schietpartij. ''Men kan niet anders dan geschokt zijn, als men zoiets hoort. Ik kan alleen hopen dat de dader wordt gepakt zodat de politie het motief kan achterhalen en kan achterhalen of er meer daders zijn."

Geert Wilders reageerde via Twitter op de aanslag op Hedegaard: "Mijn gedachten gaan naar hem uit. Vreselijk."