ROME - Minder dan 3 weken voor de parlementsverkiezingen in Italië slinkt de voorsprong van het centrumlinkse kamp ten opzichte van centrumrechts in de peilingen van de publieke omroep RAI.

De PDL van Silvio Berlusconi bereikt voor het eerst in tijden weer een score van 20 procent. Begin december lag de partij van de ex-premier nog op een historisch dieptepunt van 11 procent.

De PD van de oud-communist Pier Luigi Bersani daarentegen verliest kiezers en heeft nog maar net 30,0 procent van de ondervraagden achter zich. Samen met bondgenoten als de Lega Nord komt het Berlusconi-kamp op bijna 29 procent, het Bersani-kamp op bijna 35 procent.

Meerderheidspremie

Bersani is bij deze uitslag verzekerd van een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, want volgens de Italiaanse kieswet krijgt het grootste blok een ''meerderheidspremie'' die het verzekert van ten minste 340 van de 630 Kamerzetels. In de Senaat zal Bersani de steun moeten zoeken van de middenpartijen die premier Mario Monti steunen.

De uitslag in de Senaat is heel moeilijk te voorspellen. De Italiaanse Eerste Kamer kent namelijk ook een meerderheidspremie, maar dan niet landelijk, maar per regio. In Lombardije, met meer dan 10 miljoen inwoners de volkrijkste regio, zijn de meeste Senaatszetels te vergeven.

Het verschil tussen centrumlinks en centrumrechts in de peilingen is er echter kleiner dan de foutmarge van de enquêtes.