AMSTERDAM - Arbeiders die werken aan de accommodaties voor de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji worden veelal uitgebuit en slecht of zelfs niet betaald. 

Dat stelt Human Rights Watch (HRW) in een rapport dat woensdag verschijnt.

De mensenrechtenorganisatie luidt exact een jaar voor de start van de Spelen de noodklok. Vooral de groep migranten onder de bouwvakkers heeft het zwaar te verduren, zo wordt gesteld.

HRW roept gastland Rusland en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op om van controle op de werkplaatsen de hoogste prioriteit te maken. In het 67-pagina's tellende rapport wordt onder meer melding gemaakt van misstanden bij de bouw van het Olympisch Stadion, het Olympische dorp en het mediacentrum.

Bouwvakkers lieten aan HRW weten dat werkgevers hun personeel misleiden en ze in strijd met de Russische wet werkdagen van 12 uur laten draaien Daarbij hebben ze maar 1 keer in de 2 weken een dag vrij. Ook worden paspoorten en werkvergunningen afgepakt zodat de werklui niet weg kunnen.

16.000 migranten

De Russische overheid laat ter voorbereiding op de Spelen het aan de Zwarte zee gelegen Sotsji flink onder handen nemen. Ook in de omliggende bergen worden hoogstaande sportaccommodaties en hotels neergezet. Op de werkgelegenheid kwamen tienduizenden werkzoekenden af, waaronder ongeveer 16.000 migranten.

HRW sprak 66 migranten die vanaf 2009 werken in Sotsji of inmiddels weer zijn vertrokken. Het overgrote deel van de arbeiders, veelal afkomstig uit omliggende landen als Oekraïne en Oezbekistan, was werkzaam voor een laag salaris, tussen de 1.30 en 2 euro per uur.

De ondervraagden klaagden veelal over het uitblijven van een gedeelte of het volledige salaris. Een groep die werkte aan het mediacentrum liet weten maanden aan het werk te zijn geweest zonder uitbetaald te worden. Geld werd wel beloofd, maar niet betaald. Ook de huisvesting liet behoorlijk te wensen over.

Ontkenning

In het rapport komen ook werkgevers aan het woord die stellen dat de door hun ingehuurde werklui wel degelijk, op tijd, betaald worden. Ook de hoofdaannemer van het Olympisch stadion ontkent de aantijgingen van de werknemers.

"Atleten, journalisten en bezoekers van de Spelen in Sotsji kunnen het evenement in moderne hotels, iconische stadions en mediacentra doorbrengen", zegt Jane Buchanan van HRW in een reactie. "Maar veel migranten-arbeiders hebben geleden onder zware omstandigheden om deze façade mogelijk te maken, terwijl ze veelal werden uitgebuit"

Statement

"Als leden van het IOC deze week in Sotsji zijn om aan de festiviteiten deel te nemen hebben ze de kans om een statement te maken aangaande respect voor menselijke waardigheid", vervolgt Buchanan. "Dit kunnen ze doen door de Russische autoriteiten publiekelijk op te roepen om een einde te maken aan het uitbuiten van werknemers."

"De Olympische Spelen gaan over uitblinken en inspireren. De wereld moet geen Spelen toejuichen die zijn fundamenten heeft in uitbuiting en misbruik."

NOC NSF

"Het is goed dat organisaties als Human Right Watch rapporteren over wat zij waarnemen bij de voorbereiding op grote sportevenementen", reageert NOC NSF-woordvoerder Geert Slot op het rapport.

"NOC NSF heeft geen inzicht in die voorbereidingsactiviteiten en houdt daar ook geen toezicht op. Dat is aan het IOC."