BEIROET - De crisis in Syrië wordt niet opgelost met militaire middelen. Dat zei de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad maandag. 

Hij riep op tot nationale eensgezindheid die tot verkiezingen moeten leiden.

''Oorlog is niet de oplossing. Er moet geen sectarische oorlog komen in Syrië'', aldus Ahmadinejad tegen de Arabische televisiezender al-Mayadeen.

Volgens Ahmadinejad moet het Syrische volk zelf beslissen wie blijft of weggaat. ''Hoe kunnen we ons daarin mengen?''

Caïro

Ahmadinejad komt deze week naar Caïro. Dat heeft de Egyptische minister van buitenlandse zaken Mohammed Kamel Amr maandag meegedeeld.

Ahmadinejad is de eerste Iraanse president sinds lange tijd die Egypte bezoekt. Toch deed Amr voorkomen alsof het bezoek weinig om het lijf heeft, omdat Ahmadinejad komt voor een bijeenkomst van de Islamitische Conferentie Organisatie.

Morsi

Het is niet bekend of de Iraanse president tijdens zijn verblijf in Egypte door zijn Egyptische ambtgenoot Mohammed Morsi wordt ontvangen. Morsi behoort tot de fundamentalistische Moslimbroederschap.

Iran hadden in een ver verleden hechte banden met elkaar. Diplomatieke verwijdering ontstond door de Iraanse Islamitische Revolutie van 1979 en het Egyptische vredesverdrag met Israël.

De betrekkingen bleven koel tot de opstand tegen president Hosni Mubarak in 2011. Kort na zijn ambtsaanvaarding afgelopen zomer legde Morsi een historisch bezoek af aan Teheran om een bijeenkomst van niet-gebonden landen bij te wonen.

Lees meer over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier