AMSTERDAM - De Colombiaanse rebellenbeweging FARC ontkent dat het vredesoverleg met de Colombiaanse regering dreigt te klappen.

De FARC heeft de Colombiaanse media er maandag van beschuldigd dat zij de gesprekken doelbewust proberen te laten ontsporen.

"De onderhandelingen worden gewoon voortgezet", zei Marco Leon Calarca, onderhandelaar van de FARC. "Niemand heeft zich teruggetrokken of heeft formeel gedreigd met terugtrekking uit de gesprekken." Onderhandelaars van de Colombiaanse regering wilden niet reageren.

Calarca beschuldigde bepaalde Colombiaanse media ervan onenigheid tussen de regering en de FARC-rebellen te overdrijven en zich te verzetten tegen de gesprekken.

Met name de radiozender Caracol, een van de populairste zenders in Colombia, moest het ontgelden. Het station probeert volgens Calarca de gesprekken te saboteren door de publieke opinie te beïnvloeden.

Staakt-het-vuren

Berichten dat de gesprekken dreigen vast te lopen begonnen op 20 januari op te duiken, toen de FARC het eenzijdige staakt-het-vuren stopzette. Sindsdien zijn bij aanvallen Colombiaanse agenten en militairen om het leven gekomen.

Calarca noemt het hypocriet dat Colombiaanse leiders de FARC hekelen vanwege het militaire offensief, terwijl het doden van rebellenleiders door het Colombiaanse leger wordt toegejuicht.