WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben maandag een postzegel uitgegeven ter ere van Rosa Parks. De in 2005 overleden zwarte burgerrechtenactiviste werd 100 jaar geleden geboren.

Parks weigerde in 1955 haar zitplaats in een bus af te staan aan een blanke man. De buschauffeur riep daarop de politie, die haar arresteerde.

Haar actie bracht de Civil Rights Movement onder leiding van Martin Luther King op gang, een beweging die zich inzette tegen de discriminatie van zwarte burgers vooral in de zuidelijke staten van de VS.

Burgermoed

De 100e verjaardag van Parks is in de VS uitgeroepen tot National Day of Courage (Nationale Dag van de Moed), aldus Amerikaanse media.

De bus waarin Parks haar burgermoed toonde, is sinds eind januari tentoongesteld in The Henry Ford museum in Dearborn in de staat Michigan.

Verdwijningen

Dat Parks bij het 'busincident' arrestatie op de koop toenam, was niet zonder risico, aldus de historica Danielle McGuire maandag op de website van CNN.

In het zuiden van de VS werden zwarte vrouwen geregeld geslagen of verkracht door blanke agenten. Andere zwarte vrouwen die door blanke agenten werden opgepakt, verdwenen voor altijd.