AMSTERDAM - De Belgische kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux hoort 18 februari of hij onder elektronisch toezicht vrij kan komen.

Dat heeft Luc Hennarts, voorzitter van de rechtbank, maandag na een hoorzitting laten weten.

De gevangenis in Nijvel, waar Dutroux zijn straf uitzit, heeft een negatief advies uitgebracht. Ook het openbaar ministerie raadt af om Dutroux onder elektronisch toezicht vrij te laten.

Na afloop wilden de betrokken advocaten niets kwijt over de zitting. Dat hadden zij onderling zo afgesproken, zei Dutrouxs advocaat Pierre Deutsch.

Vooraf was er veel ophef over de zitting, die volgens velen net zo goed in Nijvel had kunnen plaatsvinden. De politie-inzet in Brussel kostte volgens politiebonden ongeveer 50.000 euro. 

Slachtoffers

De vader en broer van een van Dutrouxs slachtoffers waren bij de zitting, maar ze kregen de moordenaar van hun dochter en zus niet te zien. Dutroux werd in een aparte kamer gehouden toen de nabestaanden het woord konden voeren, legde de voorzitter van de rechtbank na afloop uit.

De inmiddels 56-jarige en bebaarde Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot levenslang en tbs voor onder meer moord, ontvoering, marteling en verkrachting van minderjarige meisjes. Hij zit zijn straf uit in de gevangenis van Nijvel, waar hij vrijwel helemaal apart wordt gehouden van andere gedetineerden.

Michelle Martin

De ex-vrouw van Dutroux, Michelle Martin, kwam eind juli vervroegd vrij. Ze werd in 2004 veroordeeld tot 30 jaar cel met aftrek van voorrarrest, voor haar aandeel in de ontvoering van zes meisjes en de dood van vier van hen.

Na 16 jaar van haar straf te hebben uitgezeten kwam Martin vrij, waarop ze zich terugtrok in een klooster in Malonne.