ROME - Silvio Berlusconi probeert stemmen te kopen met zijn verkiezingsbeloftes. Daarmee brengt de ex-premier de kredietwaardigheid van Italië in gevaar.

Dat zei premier Mario Monti maandag tegen het Italiaanse RTL.

De hoogleraar economie reageerde op een belofte die Berlusconi zondag deed: als centrumrechts de verkiezingen eind deze maand wint, wil de mediamagnaat 4 miljard euro teruggeven die vorig jaar zijn geïnd aan IMU, de gehate onroerendgoedbelasting op de hoofdwoning.

Monti voerde die nieuwe belasting in wegens de beroerde staat waarin Berlusconi de overheidsfinanciën had achtergelaten toen hij in november 2011 moest opstappen als premier.

De rente die Italië moest betalen om de gigantische staatsschuld te herfinancieren, werd toen steeds hoger. In Duitsland groeide de zorg dat de eurozone naast Griekenland een nieuw zorgenkindje erbij zou krijgen dat bovendien te groot is om te redden. President Giorgio Napolitano ontsloeg Berlusconi na een telefoontje van bondskanselier Angela Merkel, aldus een reconstructie van zakenkrant Wall Street Journal.

'Rampzalige toestand'

Monti kreeg toen van Napolitano de opdracht als chef van een zakenkabinet de economie te saneren. 'Il professore' zei maandag op de Italiaanse tv dat hij toen een rampzalige toestand heeft aangetroffen die hem ertoe noopte de belastingdruk te verhogen.

Schoenen

Monti vergeleek de manier van campagne voeren van Berlusconi met die van Achille Lauro in de jaren 60.De leider van de monarchistische PMP deelde toen schoenen als cadeau uit tijdens de verkiezingscampagne - losse schoenen, wel te verstaan. De tweede schoen die bij het paar hoorde, kreeg de burger pas, als hij op Lauro had gestemd.

Berlusconi is niet onder de indruk van de kritiek van Monti: ''Monti zegt zo veel domme dingen. Als er in Italië iemand geloofwaardig is, dan ben ik dat.''