AMSTERDAM - Frankrijk heeft zondagnacht luchtaanvallen uitgevoerd op brandstofdepots en bases van islamitische extremisten in het noorden van Mali.

Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius maandag gezegd.

Volgens Fabius werden de aanvallen uitgevoerd in de regio Kidal, bij de grens met Algerije. Zaterdagnacht werden ook doelwitten van de extremisten in dat gebied bestookt.

De Franse interventie in Mali begon op 11 januari, nadat extremistische moslimstrijders grote delen van het land hadden veroverd. De extremisten zijn inmiddels verdreven uit steden zoals Timboektoe, Kidal en Gao. De strijd verplaatst zich nu steeds meer naar de uitgestrekte woestijn in Mali.

Rebellen

Toeareg rebellen in het noorden van Mali hebben twee belangrijke extremistische moslims opgepakt. Dat heeft de woordvoerder van de MNLA, de beweging van opstandige Toearegs in de West-Afrikaanse staat, maandag gezegd.

De twee zijn zaterdag opgepakt en naar de Malinese stad Kidal overgebracht. Het zou gaan om Mohamed Moussa Ag Mohamed en Oumeini Ould Baba Akhmed zijn. De eerste behoorde tot de extremistische moslims die de sharia, de islamitische wetgeving, invoerden in de stad Timboektoe.

De tweede wordt verantwoordelijk geacht voor de ontvoering van een Fransman door Mujwa, een splintergroep met nauwe banden met de terreurbeweging al-Qaeda.

De MNLA veroverde vorig jaar Noord-Mali, maar moest enige tijd later zwichten voor de beter bewapende groepen van extremistische moslims. De Toearegs namen vorige week Kidal in, nadat de moslimstrijders daar op de vlucht waren geslagen voor de oprukkende Franse militairen.

Frankrijk heeft 3500 militairen naar zijn vroegere kolonie gestuurd. Zij hebben inmiddels de radicale moslims uit de steden in het noorden verdreven. De MNLA heeft gezegd dat hij de Fransen wil helpen door radicale moslims op te pakken.

Afrikaanse troepenmacht

Frankrijk wil het commando over de missie zo snel mogelijk overdragen aan een Afrikaanse troepenmacht. Minister Fabius zei dat de Fransen zich mogelijk dinsdag al uit Timboektoe terugtrekken.

De Verenigde Naties maakten maandag bekend dat twee burgers in het noordoosten van Mali door explosies om het leven zijn gekomen.

De twee kwamen om op een weg tussen de steden Kidal en Anefis toen een landmijn of een bermbom afging, aldus het Kantoor voor de Coörinatie van Humanitaire Zaken van de VN.