DEN HAAG - In ruim 380 voetbalwedstrijden is er de voorbije jaren sprake geweest van omkoping. Dat maakte de Europese opsporingsorganisatie Europol maandag bekend tijdens een persconferentie in Den Haag. Er zijn ook Nederlandse verdachten in beeld.

Onder de besmette duels bevinden zich Champions League-wedstrijden, EK- en WK-voorrondeduels en wedstrijden uit verschillende topcompetities.

Het onderzoek van Europol nam achttien maanden in beslag. De criminelen zouden in totaal acht miljoen euro winst hebben gemaakt.

De gangen van om en nabij de 425 scheidsrechters, spelers en criminelen worden nagetrokken.

Het grootste bedrag dat een individu incasseerde was 140.000 euro. De onderzoekers vrezen dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.

Misdaadsyndicaat

"Dit is het werk van een Aziatisch misdaadsyndicaat dat samenwerkt met criminele netwerken in Europa", vertelde Rob Wainwright, de directeur van Europol.

"Het is duidelijk dat dit de grootste matchfixing-zaak ooit is in Europa. We hebben een groot integriteitsprobleem blootgelegd in het voetbal." 

Er is sprake van omkoping geweest in vijftien landen. Concrete wedstrijden en namen werden niet genoemd. Het onderzoek betreft ook landen buiten Europa.

FIFA

Ralf Mutschke, de veiligheidschef van de FIFA, sprak vorige maand al zijn zorgen uit over de situatie; criminele bendes zouden hun aandacht van de drugshandel verleggen naar matchfixing.

"Ik heb met een veroordeelde gesproken en die zei me recht in het gezicht dat de georganiseerde misdaad zich steeds meer op het gokken in het voetbal stort. De risico's zijn laag en de inkomsten hoog."

KNVB

Recentelijk was er in Zeist een bijeenkomst van de KNVB en Interpol over matchfixing. De voetbalbond liet toen weten er rekening mee te houden dat ook Nederland doelwit is van grote goksyndicaten.

''Ik kan me bijna niet voorstellen dat Nederland een witte vlek is waar niets aan de hand is'', zei Gijs de Jong, manager betaald voetbal competitiezaken. Hij voegde daar wel aan toe nooit concrete informatie daarover te hebben ontvangen.