BRUSSEL - De hoorzitting voor de rechtbank in Brussel over het al dan niet vrijlaten van Marc Dutroux onder elektronisch toezicht heeft tot veel verontwaardiging geleid in België.

Niet alleen het verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling zelf maar ook het feit dat de zitting in de hoofdstad plaatsvindt heeft veel kwaad bloed gezet, meldden Belgische media maandag.

De beruchte kindermoordenaar en -verkrachter Dutroux zit vast in Nijvel en de zitting had net zo goed daar gehouden kunnen worden, vinden velen.

''Een zitting in de Nijvelse gevangenis had veel investeringen en veiligheidsmaatregelen overbodig gemaakt'', zei ook minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet zondagavond.

Voor de komst van Dutroux naar Brussel, waar hij maandagmiddag rond 14.00 uur voor de rechtbank verschijnt, zijn speciaal 200 agenten ingezet.

Volgens politiebonden kost dit een slordige 50.000 euro. Men wil koste wat het kost voorkomen dat Dutroux nogmaals de benen neemt. De politiebegeleiding is er ook om een aanslag te voorkomen.

De verontwaardiging is vooral ingegeven door het feit dat de zitting in de ogen van velen volstrekt nutteloos is. De kans dat aan het verzoek van Dutroux gehoor wordt gegeven, is zo goed als nihil.