AMSTERDAM - De Spaanse oppositie heeft premier Mariano Rajoy opgeroepen af te treden. 

De conservatieve premier wordt beschuldigd van corruptie. Rajoys geloofwaardigheid is in het geding gekomen na aantijgingen dat hij en andere leden van zijn conservatieve Volkspartij (PP) onderhandse betalingen hebben aangenomen, aldus Rubalcaba. 

De gezaghebbende krant El Pais drukte onlangs documenten af die volgens de krant deel uitmaakten van de geheime boekhouding die PP-penningmeester Luis Barcenas erop na zou hebben gehouden.

Uit de stukken lijkt naar voren te komen dat er jarenlang stiekem geld is overgemaakt aan prominente partijleden, onder wie Rajoy.

Bouwsector

Het geld zou afkomstig zijn van bedrijven, voornamelijk uit de bouwsector. Volgens lijsten die El Pais publiceerde, heeft Rajoy vanaf 1997 elk jaar ongeveer 25 duizend euro 'in enveloppen' ontvangen.

Rajoy ontkende zaterdag de beschuldigingen en zei dat hij volgende week zijn persoonlijke rekeningen openbaar zal maken. Dat kon de woede bij veel Spanjaarden niet wegnemen en zaterdagavond eisten betogers in verscheidene Spaanse steden het aftreden van Rajoy. In Madrid greep de oproerpolitie daarbij in.

Recessie

Spanje zit al vijf jaar in een zware recessie waarvan het einde nog niet in zicht is. Meer dan een kwart van de beroepsbevolking (26 procent) is werkloos. Spanje heeft daarmee het hoogste werkloosheidspercentage in de Europese Unie.

De in opspraak geraakte Rajoy is eerder een nieuw probleem geworden dan een oplossing voor Spanje, aldus Rubalcaba.