AMSTERDAM - Wintersporters moeten er rekening mee houden dat er komend weekeinde lange files in het zuiden van Duitsland en in de Alpen staan. 

De ANWB waarschuwt er zondag voor dat er vrijdag, maar vooral zaterdag, lange files staan op de routes naar de wintersportgebieden.

In de regio Zuid begint vrijdag voor veel scholieren de voorjaarsvakantie. Wintersportende Nederlanders vertrekken dan richting de sneeuw.

Ook veel vakantiegangers uit de buurlanden reizen tijdens het carnavalsweekend naar de pistes. In Zuid-Duitsland worden opstoppingen verwacht op de A3/A9, de A7, de A8 en de A93.

Grootste knelpunt

In Oostenrijk staan automobilisten zaterdag in de file op de wegen naar de skigebieden in Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland. Grootste knelpunt is de B179, de route naar Tirol, via de Fernpas. De Zwitsers verwachten de meeste vertraging bij knooppunt Härkingen en voor de Sint Gotthardtunnel. Ook op de wegen rond Genève wordt drukte verwacht.

De files nemen na 15.00 uur af, verwacht de verkeersdienst. Op de wegen in de Franse Alpen verwachte ANWB zaterdag vanaf 09.00 uur topdrukte. De wegen rond Albertville, Grenoble en Moûtiers zijn beruchte knelpunten. Daar is de grootste drukte naar verwachting na 16.00 uur voorbij.

In Nederland verwacht de ANWB vrijdag geen verkeersproblemen. De avondspits van vrijdag begint waarschijnlijk iets eerder, maar extreem druk zal het niet worden.