AMSTERDAM - De val van de Syrische president Bashar al-Assad is nabij. Dat heeft de Israëlische minister van defensie Ehud Barak zondag gezegd.

Hij voegde eraan toe dat het een enorme klap zal zijn voor Iran, Israëls aartsvijand.

Barak sprak zondag in Duitsland ook over de Israëlische luchtaanval in Syrië afgelopen week. Volgens de Verenigde Staten werd daarbij een konvooi met luchtafweergeschut voor de Libanese Hezbollah getroffen.

"Wat er enkele dagen geleden in Syrië is gebeurd, is bewijs dat wanneer we iets zeggen, we het menen. We zeggen dat we vinden dat het niet toegestaan zou moeten zijn om geavanceerd wapentuig Libanon in te brengen."

Barak zei ook dat 'Hezbollah uit Libanon en de Iraniërs de enige bondgenoten zijn die Assad nog heeft'. Als Assad eenmaal is gevallen, dan betalen zij de prijs, aldus Barak.

Destabiliseren

Assad heeft Israël ervan beschuldigd Syrië te destabiliseren door de aanval vorige week op een militaire onderzoeksbasis buiten Damascus. Hij zei dat Syrië in staat is de confrontatie aan te gaan tegen ''huidige bedreigingen en agressie''.

Assad maakte zijn opmerkingen tijdens een vergadering met Saeed Jalili, de Iraanse nationale veiligheidsadviseur tijdens een ontmoeting in de Syrische hoofdstad, aldus staatspersbureau SANA. Het was voor het eerst dat Assad reageerde op de Israëlische aanval van woensdag.

Volgens Damascus was het doelwit een militair onderzoekscomplex. Maar westerse diplomaten zeiden dat Israëlische gevechtsvliegtuigen een konvooi bestookten met wapens die bestemd zouden zijn voor de militante Hezbollahbeweging in Libanon. 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten