MADRID - In verscheidene Spaanse steden zijn zaterdagavond rellen uitgebroken nadat premier Mariano Rajoy op televisie had ontkend onderhandse betalingen te hebben aangenomen.

In Madrid greep de oproerpolitie in. Rajoy beloofde zaterdag de bedragen op zijn persoonlijke rekeningen volgende week openbaar te maken.

Hij ontkende dat hij of andere leden van zijn conservatieve Volkspartij (PP) zwart geld hebben ontvangen of verspreid. Ook bezit de PP volgens Rajoy geen geheime bankrekeningen in het buitenland.

Volgens lijsten die de gezaghebbende krant El Pais publiceerde, heeft Rajoy vanaf 1997 elk jaar ongeveer 25.000 euro 'in enveloppen' ontvangen.

Oproerpolitie

Zaterdagavond bleek dat Rajoys verklaring de woede van de Spanjaarden niet had kunnen wegnemen. De oproerpolitie sloot verscheidene belangrijke straten in Madrid af om te voorkomen dat betogers grote groepen konden vormen.

"Het is absurd", zegt de Madrileense betoger Miguel Gomez (30). "Ze zeggen dat die betalingen niet in de boeken staan. Nee, natuurlijk staan ze daar niet, we hebben het hier over zwart geld."

Niet alleen in Madrid was het onrustig, ook in Barcelona, Alicante, Valladolid en Sevilla gingen mensen de straat op om opheldering te eisen over de financiën van de PP. Een grote politieaanwezigheid in elke stad voorkwam dat betogers in de buurt van hoofdkantoren van de partij konden komen.

Onderzoek

Vrijdag maakte het Spaanse openbaar ministerie bekend genoeg grond te zien voor een onderzoek naar onwettige financiering van Rajoys partij. El Pais drukte onlangs documenten af die volgens de krant deel uitmaakten van de geheime boekhouding die PP-penningmeester Luis Barcenas erop na zou hebben gehouden.

Uit de stukken lijkt naar voren te komen dat er jarenlang stiekem geld werd overgemaakt aan prominente partijleden, onder wie Rajoy. Het geld zou afkomstig zijn van bedrijven, voornamelijk uit de bouwsector.

El Pais schreef vrijdag dat ongeveer twee derde van de betalingen in strijd was met de oude Spaanse wet op de financiering van politieke partijen.