AMSTERDAM - Bij een aanslag op een kantoor van de politie in de Iraakse stad Kirkuk zijn 33 mensen om het leven gekomen. Ongeveer 70 mensen raakten gewond.

Dat melden verschillende media, waaronder Sky News.

Een autobom kwam zondagochtend tijdens spitsuur tot ontploffing bij het hoofdkwartier van de lokale politie. Vervolgens bestormden gewapende militanten het kantoor in de Noord-Iraakse stad.

Getuigen meldden volgens Al Jazeera dat het voertuig in de kleuren van een politieauto was geverfd. De militanten die het kantoor bestormden, droegen naar verluidt politiekleding.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist.

Kirkuk

Kirkuk, een religieus en etnisch gemengde zone van Arabieren, Koerden en Turkmenen, ligt in het hart van een conflict over olie- en landrechten tussen de centrale overheid in Bagdad en de autonome Koerdische enclave in het noorden.

Verschillende gewapende groeperingen zijn actief in Kirkuk. Soennitische islamitische opstandelingen die banden hebben met terreurorganisatie al-Qaeda, vallen geregeld veiligheidstroepen aan in een poging om de regering van de sjiitische premier Nuri al-Maliki te ondermijnen en sektarische spanningen aan te wakkeren.

Vrachtwagen

Vorige maand doodde een zelfmoordterrorist vermomd als rouwende zeker 26 mensen op een begrafenis in een sjiitische moskee bij de stad Tuz Khurmato. En enkele dagen daarvoor reed een zelfmoordenaar met een vrachtwagen in op het hoofdkwartier van een politieke partij in Kirkuk. Daarbij kwamen 25 mensen om het leven.


Grotere kaart weergeven