SYDNEY - Het aanstaande bezoek van Geert Wilders aan Australië heeft daar de gemoederen doen oplaaien.

De Australische krant Sydney Morning Herald schrijft zondag dat extreem-rechtse groeperingen oproepen naar de optredens van Wilders te gaan en zich te verdedigen tegen eventuele protesten van moslims. 

Een van de groeperingen, Australian New Nation, plaatste een audioboodschap op zijn website geplaatst waarin alle ''patriotten'' worden opgeroepen hun recht tot zelfverdediging uit te oefenen. ''Gebruik geweld als zij eenmaal de eerste slag proberen uit te delen. Alles wat daarna komt is zelfverdediging.''

Inmiddels heeft de voor deze boodschap verantwoordelijke Welf Herfurth de oproep voor de 'tegendemonstratie' ingetrokken. ''Ik moet toegeven dat mijn beoordeling in dit geval om tot enige actie op te roepen, verkeerd was.''

'Racistische idioten'

Wilders neemt afstand van oproepen van ''racistische idioten'' om ''misbruik te maken'' van zijn aanstaande bezoek. De politicus noemt dit ''kwalijk''. ''Maar gelukkig hebben ze hun oproep inmiddels al ingetrokken.''

''Zowel de organiserende Q-society als ikzelf distantiëren ons van dit soort groepen en van iedereen die tot geweld oproept'', zegt Wilders.

Haatmails

De islamitische gemeenschap heeft opgeroepen het bezoek van Wilders te negeren. Websites die protesteren tegen het bezoek van Wilders meldden haatmails te ontvangen.

De kaartverkoop voor de optredens van Wilders loopt intussen goed, meldde een woordvoerder deze week aan de Sydney Morning Herald.

Balans

Wilders vertrekt half februari naar Australië. Hij wilde afgelopen najaar al, maar het visum liet op zich wachten.

De Australische minister van Immigratie stelde in oktober dat de procedure lang heeft geduurd, omdat het altijd moeilijk is een balans te vinden tussen vrijheid van meningsuiting en de in zijn ogen extremistische opvattingen van Wilders.