AMSTERDAM - Zestien mensen zijn zaterdag gewond geraakt toen het vliegtuig waarin zij zaten van de landingsbaan op het vliegveld van Rome raakte.

Dat meldde een woordvoerder van het Italiaanse vliegveld.

Twee mensen raakten ernstig gewond. Het vliegtuig van de Roemeense maatschappij Carpatair moest tijdens harde wind landen. Slechts één landingsbaan op het Leonardo da Vinci vliegveld was in gebruik. Het vliegtuig eindigde op de buik met een beschadigd landingsgestel in het gras naast de baan. Er waren ongeveer 50 mensen aan boord van het vliegtuig.

Passagiers zeiden dat het vliegtuig, dat van Pisa naar Rome vloog, twee keer de grond raakte alvorens het tot stilstand kwam. De precieze oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk.

Andere vluchten in Italië door Carpatair zijn zondag opgeschort. Carpatair onderhoudt een aantal binnenlandse vluchten in Italië onder de vlag van nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia. De autoriteiten zijn inmiddels een onderzoek begonnen naar het ongeval.

Gesloten

De vluchthaven werd na het incident gesloten, maar al snel weer vrijgegeven meldden aanwezigen op het vliegveld op Twitter. Sinds 1964 zijn er in totaal 7 ongelukken op de luchthaven Fiumicino gebeurd.

De ATR-72 is een propellorvliegtuig dat maximaal 74 passagiers kan vervoeren. Het eerste toestel werd gemaakt in 1988. Sinds de introductie van de ATR-72 zijn er 14 ongelukken met het toesteltype geweest, waarbij in totaal 196 mensen om het leven kwamen. Het meest recente incident vond in april 2012 plaats in Rusland.

Alitalia

Het toestel van Carpatair vloog in opdracht van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. Het Roemeense bedrijf werd in 1999 opgericht en heeft de nodige problemen gehad, meldt de Italiaanse krant La Repubblica.

Zo raakten in 2012 vier passagiers gewond toen een brandalarm in een vliegtuig van Carpatair afging op de luchthaven van Florence. Afgelopen december moest een vliegtuig van de maatschappij terugkeren omdat het brandstof lekte.

Dit jaar

Ook dit jaar waren er de nodige incidenten. Op 4 januari ontstond er paniek aan boord op een vlucht van Ancona naar Rome toen de cabinedruk afnam. Na dit incident besloot Alitalia de afgelopen week de route tussen Ancona en Rome door het dochterbedrijf Alitalia Cityliner te laten uitvoeren.

Op 7 januari moest een piloot terugkeren naar Pisa toen er na de start een storing bleek te zijn. Ook die vlucht was onderweg naar Rome.

De Italiaanse evenknie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is inmiddels een onderzoek gestart.

Alitalia

Binnen Alitalia is de discussie ontstaan of er nog wel van de diensten van Carpatair gebruik moet worden gemaakt. Zondag werden alle vluchten van de Roemeense maatschappij binnen Italië geannuleerd.

Alitalia is een overnamekandidaat voor KLM/Air France. Laatstgenoemde is geïnteresseerd, maar eist dat de Italianen eerst hun financiële huishouding op orde brengen.