AMSTERDAM - Israëlische troepen hebben zaterdag op de Westelijke Jordaanoever met traangas en schokgranaten Palestijnse demonstranten uiteengejaagd die hen wilden beletten een nederzetting van actievoerders op te breken.

Boze Palestijnen zetten het tentenkamp al-Manatir onlangs op uit protest tegen het bouwverbod dat Israël heeft uitgevaardigd in gebieden die in handen zijn van het Israëlische leger.

De ontruiming van de nederzetting, die bestaat uit de vier tenten en vijf metalen bouwsels, in een olijfgaard vlakbij het Palestijnse plaatsje Burin mondde al snel uit in geweld. Enkele tientallen actievoerders verzetten zich en bekogelden de militairen met stenen.

Een tiental opgeschoten jongeren uit een naburige nederzetting van Israëlische kolonisten zocht de confrontatie met de Palestijnen. Kolonisten maken de inwoners van Burin al langer het leven zuur.

Het Israëlische leger zegt de strijdende partijen uiteen te hebben gejaagd. Vijf Palestijnen zijn aangehouden. Een Israëlische burger en een agent van de grenspolitie zijn lichtgewond geraakt.

Lees meer over het conflict tussen Palestina en Israël in ons dossier