BERLIJN - Radicale moslims dreigen in een videoboodschap op internet deze zomer het parlementsgebouw in Berlijn aan te vallen en de Duitse bondskanselier Angela Merkel te doden.

Dat heeft Die Welt zaterdag bericht.

De videoboodschap is vermoedelijk in Egypte gepost door een Duitse salafist die zich Abu Azzam noemt. De laatste tijd zijn veel salafisten naar Egypte getrokken. Tientallen salafisten zouden zich in Caïro hebben aangesloten bij de uit Oostenrijk afkomstige geestelijk leider Mohamed Mahmoud (alias Abu Usama al-Gharib). De groep dreigde al vaker met aanslagen in Duitsland.

''Terugkijkend op een Arabische lente, verheugen we ons op een Europese zomer. We willen Obama en Merkel dood zien'', aldus Abu Azzam.

'Geen paniek'

Een woordvoerder van de Duitse veiligheidsdiensten zei op de hoogte te zijn van de videoboodschap en zei dat de kwestie wordt onderzocht. Op dit moment zijn er volgens de autoriteiten geen concrete aanwijzingen voor aanslagen en is er geen reden voor paniek.

Niettemin hebben de Duitse autoriteiten de laatste tijd wel de veiligheidsmaatregelen verscherpt met het oog op de naar schatting 4000 salafisten in het land. Onlangs werd bekend dat het aantal radicale moslims in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen snel toeneemt.

In december werd op het station in Bonn een sporttas aangetroffen met daarin een bom, die vermoedelijk door een defect niet is afgegaan. Naar verluidt zou het een zeer zware bom zijn geweest.