AMSTERDAM - De vijf mannen die verdacht worden van de groepsverkrachting en dood van een 23-jarige studente in een bus in New Delhi, hebben zaterdag voor de rechter verklaard dat ze niet schuldig zijn.

Dat hebben advocaten van de verdachten gezegd.

De verdachten hielden hun gezicht bedekt in de rechtszaal. De rechter las een lijst met in totaal 13 tenlasteleggingen voor, waaronder verkrachting en moord, waarvoor ze de doodstraf kunnen krijgen. De verdachten verklaarden niet schuldig te zijn waarna ze na een kwartier wegliepen, aldus de zegslieden.

Het proces gaat naar verwachting dinsdag officieel van start, wanneer getuigen worden gehoord. De aanklagers zeggen over veel bewijsmateriaal te beschikken, waaronder DNA.

Publiek debat

De gewelddadige groepsverkrachting leidde tot veel commotie en leidde in India tot een publiek debat over het falen van de overheid om vrouwen beter te beschermen.

De jonge vrouw werd eind december in een bus herhaaldelijk verkracht en met een ijzeren staaf bewerkt. Ook haar vriend werd zwaar mishandeld. De verdachten zouden het stel vervolgens zwaar gewond op straat hebben gegooid. De vrouw overleed 2 weken later aan inwendige verwondingen.

De rechtszaak tegen een zesde verdachte van 17 jaar wordt apart behandeld.