PARIJS/BAMAKO - De Franse president François Hollande is zaterdag in de Malinese stad Timboektoe verwelkomd als een bevrijder en als een held.

De bevolking van de woestijnstad begroetten hem met vlaggen en spandoeken met teksten als ''Frankrijk bedankt" . Ook kreeg Hollande als blijk van waardering een kameel aangeboden.

Het was het eerste bezoek van Hollande aan Mali sinds ruim drie weken geleden het Franse leger werd ingezet om de radicale moslims te verdrijven. Hollande werd op zijn eendaagse reis vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius en minister van Defensie Jean-Yves Le Drian.

Hollande zei dat de Franse operatie, die de rebellen heeft verdreven in de bergen in het noordoosten van Mali, uiteindelijk wordt overgedragen aan een grotere Afrikaanse troepenmacht. ''De strijd is nog niet voorbij'', waarschuwde hij in aanwezigheid van interim-president Dioncounda Traoré.

Soevereiniteit

''We zijn verplicht om de Malinezen te steunen totdat hun hele soevereiniteit is hersteld. We zullen het doen met de Afrikanen'', voegde hij eraan toe. Traoré zei: ''Samen zullen we op de terroristen jagen tot aan hun laatste schuilplaats.''

Frankrijk vecht samen met het Malinese regeringsleger tegen de islamitische rebellen in het noorden van Mali. Behalve de historische plaats Timboektoe zijn ook de andere grotere steden Gao en Kidal op de militanten heroverd. Die hebben zich teruggetrokken in het onherbergzame woestijngebied.