AMSTERDAM - Malala Yousafzai, het Pakistaanse meisje dat internationale bekendheid kreeg toen de Taliban haar bijna had vermoord, is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Dat meldt de Amerikaanse zender NBC zaterdag.

"Haar moedige inzet voor het recht op scholing voor vrouwen is zo vasthoudend, dat extremisten besloten haar te vermoorden", zo licht een Noors parlementslid Freddy de Ruiter de nominatie toe op de website van de partij.

Samen met collega's Gorm Kjernli en Magne Rommetveit maakte hij de nominatie bekend. De Nobeldprijs voor de Vrede wordt toegekend door een Noors instituut.

Dit in tegenstelling tot de andere Nobelprjzen, die door Zweedse instellingen worden uitgereikt.

Aanval

Malala werd vorig jaar oktober aangevallen in Pakistan toen zij van huis naar school reisde in een bus met andere meisjes.

Een man viel de bus binnen en schoot drie keer gericht op Malala, omdat zij zich kritisch had uitgelaten over de Taliban in een blog.

Kort daarna werd zij overgebracht naar Groot-Brittannië voor behandeling. Daar heeft zij nu enkele operaties achter de rug.

Symbool

Zij is een internationaal symbool geworden van verzet tegen pogingen van de Taliban om vrouwen het recht op educatie en andere rechten te ontnemen.

Veel mensen vinden ook dat zij moet worden onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede.