DEN HAAG - De relatie met Suriname gaat nog niet de goede kant op. Dat viel vrijdag af te leiden uit de woorden van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken na afloop van de ministerraad.

Daarin werd wel ingestemd met de benoeming van Ernst Noorman tot tijdelijk zaakgelastigde in Paramaribo.

Beide landen blijven met elkaar in gesprek.

''Maar ik kan helaas niet zeggen dat er sprake is van een verbetering inhoudelijk in de relatie, want de standpunten wat betreft de positie van president Bouterse zijn aan hun kant niet veranderd en die zijn ook aan de Nederlandse kant niet veranderd'', aldus Timmermans.

Ambassadeur

In april vorig jaar werd de Nederlandse ambassadeur teruggeroepen na het besluit van het Surinaamse parlement om een amnestiewet aan te nemen waardoor de verdachten van de Decembermoorden niet worden vervolgd.

Later heeft Den Haag aangegeven graag weer een ambassadeur te willen hebben in de oud-kolonie.

''Nederland is en blijft een rechtsstaat waar de regering uitspraken van de onafhankelijke rechter na een eerlijk proces respecteert. En dat is iets waar de Surinaamse regering geen begrip voor heeft'', stelt de minister. ''Op dat punt blijven we dus een stevig verschil van mening houden.''

Ontmoeting

Timmermans sprak zondag in Chili nog met zijn Surinaamse ambtgenoot Winston Lackin. Dat was de eerste ontmoeting tussen ministers van beide landen in twee jaar. Lackin toonde daar geen interesse in de terugkeer van een Nederlandse ambassadeur.

Vorige maand zei hij nog dat de Nederlandse regering eerst maar eens ''meer respect'' moest tonen voor president Desi Bouterse en zijn regering voordat hij zal instemmen met een ambassadeur. Suriname is ook op het niveau van zaakgelastigde vertegenwoordigd in Den Haag.

Mochten de verhoudingen veranderen, dan kan tijdelijk zaakgelastigde Noorman worden opgewaardeerd tot ambassadeur.

Ambassade Duitsland

De Surinaamse regering gaat binnenkort een ambassade openen in Duitsland. Dat heeft minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken bevestigd.

Volgens Lackin is Duitsland een belangrijk land met een sterke economie en is Europa een belangrijk continent. 

Het past daarom in het ontwikkelingsbeleid van de Surinaamse regering om op dat soort plaatsen goed vertegenwoordigd te zijn.

Op de Surinaamse ambassade in in Nederland wordt de regering vertegenwoordigd door een zaakgelastigde, een laag diplomatiek niveau.

Lackin gaf aan dat die situatie zo blijft en er dus geen Surinaamse ambassadeur zal komen.