AMSTERDAM - Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben vrijdag opnieuw het Libanese luchtruim geschonden.

Bij de manoeuvre, aan de grens met Syrië, kwam geen geweld te pas.

Israëlische gevechtsvliegtuigen vlogen vrijdag volgens een bron bij de Libanese veiligheidsdiensten over het zuiden van Libanon naar de Bekaavallei, aan de grens met Syrië.

Bewoners van de grensstreek met Israël melden dat Israëlische vluchten boven Zuid-Libanon de afgelopen dagen zijn toegenomen.

Waarschuwing

De toenemende activiteit van de Israëlische luchtmacht, die woensdag een aanval op Syrië uitvoerde, ontlokte de chef-staf van het Syrische leger een scherpe waarschuwing.

Syrië zwicht niet, 'hoeveel provocerende en vijandelijke daden de vijand ook pleegt', zei generaal Ali Abdullah Ayoub donderdag tijdens een bezoek aan enkele legereenheden.

De woorden van de chef-staf, opgetekend door de staatskrant Al-Baath, illustreren dat de spanningen tussen Syrië en Israël oplopen.

Inmenging

Israël hield zich tot dusver afzijdig van de burgeroorlog die al bijna twee jaar in Syrië woedt. Maar de luchtaanval van woensdag, even buiten Damascus, riekt volgens Syrië naar inmenging in het conflict.

Volgens Israël en volgens Amerikaanse bronnen nam zijn luchtmacht een wapenkonvooi op weg naar Hezbollah op de korrel, maar Syrië houdt vol dat het naburige onderzoekscentrum, dat ook is getroffen, het doelwit was.

Strijd

Chef-staf Ayoub schilderde Israël donderdag af als de kwade genius achter de Syrische burgeroorlog. De rebellen die zijn troepen bevechten zijn volgens hem 'instrumenten van de zionistische entiteit'.

Hij verzekerde dat de 'strijd met de zionistische vijand doorgaat', en dat 'zij die menen onze strijdkrachten te kunnen beproeven bedrogen uitkomen'.

Syrië en Iran hebben wraak gezworen voor de Israëlische luchtaanval. Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken wil niet bevestigen dat ambassades zijn gewaarschuwd voor dreigende vergeldingsacties.

Lees meer over de onrust in het Midden-Oosten