STUTTGART - De vader van de Duitse scholier Tim Kretschmer die 15 mensen doodschoot in het Duitse plaatsje Winnenden, is veroordeeld voor dood door schuld.

De 54-jarige Jörg Kretschmer kreeg vrijdag van het gerechtshof in Stuttgart 18 maanden cel opgelegd. Hij had zijn wapens niet op correcte wijze opgeborgen, waardoor zijn zoon ermee aan de haal kon gaan.

''Het hof is ervan overtuigd dat het niet tot een schietpartij was gekomen als u de wapens en munitie op correcte wijze had opgeborgen'', verklaarde de voorzittend rechter.

In maart 2009 vermoordde de 17-jarige Tim in zijn voormalige school negen scholieren en drie docenten. Op zijn vlucht schoot hij vervolgens nog eens drie mensen dood. Daarna sloeg hij de hand aan zichzelf.

Hoger beroep

Eerder kreeg Jörg Kretschmer 21 maanden opgelegd voor dezelfde vergrijpen. Hij ging in hoger beroep. Een federaal gerechtshof bepaalde daarop dat de zaak opnieuw moest worden gevoerd.

Het OM eiste bij de nieuwe behandeling weer 21 maanden cel. De straf valt dit keer evenwel lager uit omdat niet bewezen is geacht dat de vader wist van de fantasieën van zijn zoon om mensen te vermoorden.