DEN HAAG - Het Russische parlement moet een voorgestelde antihomowetgeving verwerpen. Die oproep deed minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Door het wetsvoorstel wordt 'propaganda' voor homoseksualiteit strafbaar.

De bewindsman heeft vrijdag zijn zorgen over de wetgeving overgebracht aan de Russische ambassadeur.

''Discriminatie van homo’s is onaanvaardbaar. Homorechten zijn mensenrechten en Rusland moet zich aan zijn internationale verplichtingen houden. Ik roep het Russische parlement op om de wet niet aan te nemen'', aldus Timmermans.

Hij brengt later deze maand een bezoek aan Moskou. Hij zal de zaak dan aan de orde stellen in een gesprek met zijn ambtscollega Sergej Lavrov.

VN

Mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties (VN) hebben eveneens de Russische Tweede Kamer opgeroepen tegen de antihomowet te stemmen.

''De wet kan erg breed worden geïnterpreteerd'', zegt expert Frank La Rue van de VN. ''Daardoor kan het tegen de vrijheid van meningsuiting ingaan, maar ook het verbod op discriminatie opheffen.''

De wet werd vorige week vrijdag in de eerste lezing aangenomen door de Doema, de Russische Tweede Kamer. Er volgen nog twee stemmingen voordat de wet wordt voorgelegd aan de Eerste Kamer en president Vladimir Poetin.

Geworteld

Ten tijde van de Sovjet-Unie stond er gevangenisstraf op homoseksualiteit. Sinds 1993 is het niet meer strafbaar in Rusland, maar de vooroordelen tegen homoseksuelen zitten diep geworteld in de maatschappij.