AMSTERDAM - Voor de Amerikaanse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara heeft zich vrijdag een explosie voorgedaan. Daarbij zijn twee doden gevallen.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van Turkse media.

Een van de doden is een medewerker van de ambassade, aldus de Amerikaanse ambassadeur.

Het gaat om een zelfmoordaanslag, zo bevestigde de Turkse premier Erdogan vrijdagmiddag. De bom heeft een deel van de gevel beschadigd. Brokstukken vlogen de straat op waaraan de ambassade gelegen is.

De verdere schade aan het gebouw lijkt mee te vallen. Diverse hulpdiensten zijn aanwezig op de plek des onheils. Er is naast de twee doden sprake van zeker twee gewonden. De politie heeft de straat volledig afgesloten. 

Autoriteiten

De Amerikaanse autoriteiten hebben vrijdag opgeroepen tot nader order niet naar consulaten van de VS in Turkije te gaan. Ze vrezen meer aanslagen.

Het geldt als een terroristische aanslag die door de Amerikaanse en Turkse instanties wordt onderzocht. De dader was volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Muammer Güler, een lid van een extreem linkse Turkse groepering.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag Amerikanen in Turkije ook gewaarschuwd voorzichtig te zijn en onrustige plaatsen waar rellen zijn geweest en grote samenscholingen of demonstraties te mijden.