BRUSSEL - Twee slachtoffers van kinderverkrachter en moordenaar Marc Dutroux dagen de Belgische minister van Justitie voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Ze zijn het zat om niet als volwaardige procespartij te worden aangezien, meldt de Vlaamse krant De Morgen vrijdag. Maandag buigt de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank (SURB) zich over een verzoek van Dutroux om penitentiair verlof met een elektronische enkelband.

Laetitia Delhez, die door Dutroux werd ontvoerd, en Jean-Denis Lejeune, vader van de vermoorde Julie, willen dat minister Annemie Turtelboom haast maakt met de erkenning van slachtoffers in het proces rond vervroegde vrijlating.

Dehlez en Lejeune weigeren zich nog langer te schikken bij wat ze in een brief aan Turtelboom een rol als 'kamerplant' noemen.

Geen inzage

Slachtoffers van Dutroux werden per brief uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de rechtbank, maar zij kregen geen inzage in het reclasseringsdossier, mochten niet deelnemen aan de debatten en hadden niet het recht beroep aan te tekenen.

Het is overigens niet aannemelijk dat Dutroux's verzoek wordt ingewilligd. Zijn advocaat gaf in De Morgen wel aan dat Dutroux in ieder geval aan één van de voorwaarden voor verlof met een enkelband voldoet: hij heeft een adres in België waar hij naartoe kan na zijn vrijlating. Waar dat is, is niet bekend.

Vorig jaar kwam handlangster en ex-vrouw Michelle Martin vervroegd vrij. Zij kreeg onderdak bij een clarissenklooster in Malonne, bij Namen. Haar vrijlating leidde tot flinke protesten.