WASHINGTON - Iran heeft zijn militaire en financiële hulp aan Syrië opgevoerd. 

Er zijn bovendien signalen dat Rusland, eveneens een bondgenoot van het regime in Damascus, doorgaat met Syrië te voorzien van geld en ''apparatuur''.

Dat zei de Amerikaanse scheidend minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, donderdag (lokale tijd).

Volgens Clinton, die wordt opgevolgd door John Kerry, is het mede door deze ontwikkelingen zeer wel mogelijk dat het conflict in Syrië, waar opstandelingen al bijna 2 jaar lang vechten tegen het regime van president Bashar al-Assad, zich uitbreidt naar buurlanden.

Israël

Clintons opmerkingen komen op een moment van tegenstrijdige verklaringen over de wijze waarop Israël betrokken is geraakt bij het conflict in het Arabische land. De Syrische regering zegt dat Israëlische gevechtsvliegtuigen woensdag een militair onderzoekscentrum ten noordwesten van Damascus hebben aangevallen.

De VS en andere bronnen zeggen dat het ging om een aanval op een konvooi met wapens dat onderweg was van Syrië naar Libanon. Israël zelf doet er het zwijgen toe.

Topprioriteit

In haar laatste persgesprek als minister van Buitenlandse Zaken zei Clinton volgens de Britse omroep BBC dat het in het zadel houden van het regime-Assad een van de topprioriteiten is van Iran. 

''Wij denken dat zij daarom meer personeel hebben gestuurd, niet alleen om Assad te helpen, maar ook om leger en veiligheidstroepen te steunen en adviseren.'' Clinton voegde eraan toe dat Iran Syrië inmiddels voorziet van kwalitatief betere wapens ''omdat het wapenarsenaal van Assad uitgeput raakt''.

Soortgelijke zorgen uitte Clinton ook over de rol van Rusland.

Alles over de onrust in Syrië in ons dossier