MEXICO STAD - Bij een explosie in het hoofdkwartier van de Mexicaanse staatsoliemaatschappij Pétroleos Mexicanos (Pemex) zijn donderdag in Mexico-Stad zeker 32 doden en meer dan 120 gewonden gevallen.

De baas bij Pemex, Emilio Lozoya Austin, zei dit vrijdag. Gevreesd wordt dat er nog slachtoffers in het puin liggen. Ruim 50 gewonden werden vrijdag nog in ziekenhuizen behandeld.

Het is een raadsel waardoor er op de lagere verdiepingen van de wolkenkrabber van Pemex een grote ontploffing was. De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft vrijdag beklemtoond dat de zaak wordt onderzocht en dat speculeren geen zin heeft. De productie lijdt niet onder de ontploffing in het kantoor.

In de afgelopen jaren zijn er meer dodelijke ongevallen geweest bij Pemex. In september kwamen 30 mensen om door een explosie bij een gasinstallatie in het noorden van Mexico.

Pemex

Pemex is een staatsbedrijf dat in maart 1938 is opgezet toen de linkse president Lázaro Cárdenas del Río (1885-1970) de hele oliesector in één klap nationaliseerde tijdens een hoog opgelopen arbeidsconflict tussen buitenlandse ondernemingen en werknemers.

De wortels van Pemex liggen bij buitenlandse oliemaatschappijen, met name Shell dat in 1919 een oliemaatschappij in Mexico overnam en Shell-Mex ging heten.