SANTA MARIA - Het zeer brandbare geluidsisolerende schuim heeft het hoge aantal doden bij de brand in de disco Kiss in de Braziliaanse stad Santa Maria zondag veroorzaakt.

Dat meldde de politie donderdag na een onderzoek.

Het brandende schuim vulde de disco binnen 3 minuten met een dikke giftige rook. Door de brand kwamen honderden mensen om het leven, de meesten door de rook.

Donderdagavond (lokale tijd) overleed een 20-jarige vrouw aan haar verwondingen, waardoor het dodental op 236 komt. ''In delen van de club zonder het schuim heeft bijna niets gebrand'', aldus een woordvoerder van de politie.

Chemische longontsteking

De giftige rook kan nog meer levens eisen, er liggen nog 126 mensen in het ziekenhuis, terwijl dat er direct na de brand nog 100 waren. Een aantal mensen is opgenomen met een chemische longontsteking, de symptomen daarvan treden soms pas na een paar dagen tot een week op.

Volgens een arts in een ziekenhuis dat slachtoffers heeft opgenomen zijn de longen van sommige patiënten bedekt met een zwarte laag. ''Het ziet eruit alsof je afdaalt in een schoorsteen",' zei hij.

Ook de kapotte brandblussers en de enkele nooduitgang droegen bij aan het hoge aantal doden.