AMSTERDAM - Meerdere tornado's hebben woensdag Amerikaanse staten als Texas, Mississippi, Alabama, Kentucky, Indiana en Georgia getroffen.

Dat meldt CNN. Naast de schade die de tornado's veroorzaken, heeft de storm minstens twee leven geëist.

Een 47-jarige man kwam om het leven toen een boom door de wind omver werd geblazen. De boom kwam terecht op het dak van een schuur, waar de man aan het schuilen was, in Nashville (Tennessee). Ook in Adairsville, in Georgia, zou een persoon omgekomen zijn door de storm. Elders vielen gewonden als gevolg van de voorbij razende tornado's.

De nationale weerdienst bericht over omver geblazen auto's, schade aan kantoren, huizen en kerken.

Georgia

Volgens persbureau AP richtte de storm vooral schade aan in Adairsville, vlakbij Atlanta, in de staat Georgia. Daar liggen auto's omver, waardoor de snelweg Interstate 75 in beide richtingen afgesloten moest worden.

Duizenden huishoudens zouden in de verschillende staten in het zuidoosten van de Verenigde Staten zonder stroom zitten.

Gemiddelde

Weerplaza.nl meldt dat tornado’s in januari, samen met december en februari, veel minder vaak voorkomen in de VS dan in de meeste andere maanden. Sinds 1950 ligt het gemiddelde op 35 tornado’s. Het aantal verschilt echter sterk. In 1986 en 2003 ontstond er geen enkele tornado, in 1999 maar liefst 212.

Het totaal van januari 2013 ligt nog onder het normale gemiddelde, maar vandaag en morgen kan daar verandering in komen nu er op meerdere plaatsen tornado's worden gemeld.