Defensieraad Egypte roept op tot dialoog

CAÏRO - De Egyptische Defensieraad, die onder leiding staat van president Mohamed Mursi, heeft het geweld op straat veroordeeld. De raad roept op tot een brede dialoog met ''onafhankelijke nationale figuren'', om politieke verschillen op te lossen.

Dat zei de minister van Informatie, Salah Abdel Maqsoud, zaterdag op de televisie na een bijeenkomst van de raad, waarbij ook Mursi aanwezig was.

De raad zou volgens Maqsoud ook kunnen overwegen de noodtoestand uit te roepen of een avondklok in te stellen voor gebieden waar gewelddadigheden zijn uitgebroken.

Bij de onlusten in Port Said zijn zaterdag zeker 30 mensen omgekomen, meldt de BBC. De woede barstte los toen een rechtbank 21 van de 73 beklaagden, allen fans van de lokale voetbalclub Al-Masry, ter dood veroordeelde in een proces over hun rol bij bloedige voetbalrellen in de stad op 1 februari 2012. Bij die rellen kwamen 74 mensen om.

Gevangenis

Nadat het vonnis was uitgesproken, probeerden familieleden van de verdachten in te breken in de gevangenis van Port Said om hen te bevrijden. Ook het kantoor van de gouverneur, de rechtbank, een elektriciteitscentrale en diverse politiebureaus werden bestormd.

Onder de 30 doden waren ook twee voetballers van de club Al-Marikh die op weg waren naar een training. Hun club ligt in de buurt van de gevangenis die werd bestormd.

Het leger is naar Port Said gestuurd om de orde te herstellen, maar het geweld hield de hele dag aan. De rust was aan het begin van de avond nog niet wedergekeerd.

Bloedvergieten

Na de wedstrijd vorig jaar tussen Al-Masry uit Port Said en Al-Ahly uit Cairo vielen fans van de thuisploeg de aanhangers van Al-Ahly aan. Een bloedige veldslag volgde.

In de aanloop naar het vonnis van zaterdag hadden fans van Al-Ahly gedreigd met bloedvergieten en vergelding als de verdachten niet de doodstraf zouden krijgen. Het vonnis voor de overige 52 verdachten wordt 9 maart uitgesproken.

Onder de verdachten zijn ook negen leden van de veiligheidsdiensten, maar zij waren zaterdag niet onder de veroordeelden.

Mubarak

Fans van Al-Masry en Al-Ahly hebben het afgelopen jaar voormalige leden van het regime van Hosni Mubarak er van beticht de rellen in Port Said te hebben veroorzaakt. Volgens overlevenden stak de politie geen vinger uit om het geweld een halt toe te roepen. Relschoppers waren er in geslaagd wapens het stadion in te smokkelen.

Voordat de rechter zaterdag de namen van de veroordeelden kon voorlezen begonnen nabestaanden 'Allahu akbar' (Allah is groot) te schreeuwen en te zwaaien met foto's van de slachtoffers van de voetbalrellen.

"Dit was nodig", zei Nour al-Sabah, wiens 17-jarige zoon Ahmed Zakaria vorig jaar omkwam. "Nu wil ik de mannen terechtgesteld zien worden net zoals zij zagen hoe mijn zoon werd vermoord."

Kalmeren

Een advocaat van een van de verdachten noemde het vonnis 'een politieke beslissing om de bevolking te kalmeren'. "Er is niets wat er op wijst dat deze mensen iets hebben gedaan en we snappen niet waar dit vonnis op is gebaseerd", aldus de advocaat.

De verdachten, die vanwege veiligheidsoverwegingen niet in de rechtszaal waren, kunnen nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Mursi heeft een reis naar Ethiopië afgelast en heeft voor het eerst een bespreking gehouden met zijn onlangs opgerichte Nationale Defensieraad.

Alles over de ontwikkelingen in Egypte in ons dossier

Meer over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie