Algerijnse minister erkent fouten gijzelingsdrama

ALGIERS - De Algerijnse minister van buitenlandse zaken Mourad Medelci heeft vrijdag erkend dat Algerije deze maand fouten heeft gemaakt bij het gijzelingsdrama in een gasraffinaderij in de Sahara.

Medelci zei in een interview met persbureau Associated Press dat zijn land internationale hulp nodig heeft om terrorisme te bestrijden.

Algerije wees tijdens het gijzelingsdrama hulp van andere landen van de hand en het leger opende het vuur op auto's die vol zaten met zowel gijzelaars als gijzelnemers. Dit kwam de Algerijnse regering op felle kritiek van de internationale gemeenschap te staan.

AL-Qaida

Bij de aanval op de raffinaderij, die het werk was van een aan Al-Qaida gelieerde groepering, werden tientallen buitenlandse werknemers gegijzeld. Na vier dagen maakte het leger een einde aan de gijzeling. Zeker 37 gijzelaars en 29 militanten kwamen om. "We zijn bezig onze fouten op een rij te zetten", zei Medelci.

Algerije gaat waarschijnlijk de beveiliging bij olie- en gasinstallaties met internationale werknemers opvoeren, aldus Medelci. Hij verdedigde het besluit van de regering om de gijzelnemers aan te vallen in plaats van te onderhandelen. Volgens de minister kunnen conflicten met terroristen alleen worden opgelost door actie te ondernemen.

De minister zei dat Algerije 'niet langer in staat is internationaal terrorisme alleen tegemoet te treden'. "We hebben absoluut steun nodig."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie