Nederlandse Patriot als eerste actief

DEN HAAG  - De twee Nederlandse Patriot-luchtafweersystemen zijn sinds zaterdag operationeel in Turkije.

De Nederlanders zijn daarmee de eersten die paraat staan om de stad Adana in het zuiden van Turkije te beschermen tegen mogelijke aanvallen met ballistische raketten uit Syrie.

Dat hebben het ministerie van Defensie en de NAVO zaterdag gemeld. Turkije heeft de hulp van het militaire bondgenootschap ingeroepen om zich te kunnen beschermen tegen luchtaanvallen uit Syrië. Behalve Nederland leveren ook Duitsland en de Verenigde Staten Patriots. In totaal worden er zes Patriots in het gebied neergezet, waarvan twee van Nederland. De NAVO verwacht dat de komende dagen alle eenheden operationeel worden.

Nederland heeft ongeveer 300 militairen met de Patriots meegestuurd. De Nederlandse missie duurt in principe een jaar. De ene Nederlandse eenheid opereert vanaf het beveiligde civiele vliegveld van Adana, de tweede batterij staat op de nabijgelegen luchtmachtbasis in Incirlik. Daar is ook het commandocentrum ondergebracht, in een container. De konvooien met de Nederlandse spullen arriveerden woensdag vanuit havenstad Iskenderun in Incirlik.

Nederland beschikt sinds 1987 over de Patriot. Het systeem werd vooral bekend tijdens de Golfoorlog in 1991. Patriots uit Nederland werden destijds ingezet in Turkije en Israël.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie