Rellen na doodstraffen voetbaldrama Egypte

PORT SAID - Een woedende menigte heeft zaterdag de gevangenis in de Egyptische havenstad Port Said, 175 kilometer ten noordoosten van Caïro, bestormd.

Daarbij zijn zeker twee agenten die met de beveiliging van de gevangenis waren belast, doodgeschoten door de belagers, veelal familie van gevangenen.

Volgens plaatselijke media zijn er in totaal elf doden en 170 gewonden gevallen bij het geweld in Port Said. President Mohamed Mursi heeft een reis naar Ethiopië afgezegd en is in crisisberaad bijeen.

Voetbalrellen

De woede barstte los toen een rechtbank 21 van de 73 beklaagden ter dood veroordeelde in een proces over hun rol bij bloedige voetbalrellen in de stad op 1 februari 2012.

Daarbij kwamen toen 74 mensen om het leven. De doodstraf voor verantwoordelijken voor het geweld van een jaar geleden, ontketende woede in Port Said.

Leger

Het leger is de politie te hulp geschoten nadat overheidsgebouwen in de stad werden aangevallen. Rond de gevangenis is een uitgaansverbod van kracht geworden. De nieuwszender al-Jazeera meldde dat inwoners van de stad steen en been klaagden dat de autoriteiten de problemen hadden moeten zien aankomen.

Aanhangers van de plaatselijke voetbalclub al-Masry raakten in het stadion een jaar geleden slaags met bezoekende fans van de club al-Ahly uit Caïro. De laatste groep stelt dat ze het slachtoffer was van een door al-Masry hooligans georganiseerde moorddadige aanval.

Vonnis

Het vonnis komt zaterdag in een toch al gespannen Egypte. Vrijdag raakten op veel plaatsen betogers en politie slaags naar aanleiding van de tweede verjaardag van de val van president Hosni Mubarak.

Vrijdag vielen circa 10 doden en 100 gewonden in het land waar de regering van de conservatieve islamist Mursi wordt beschuldigd van incompetentie en verraad aan de revolutie.
De woede barstte los toen een rechtbank 21 van de 73 beklaagden ter dood veroordeelden in een proces over hun rol bij bloedige voetbalrellen in de stad.

Meer over de stuatie in Egypte en de onrust in het Midden-Oosten

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie