Iran dreigt over Syrië

TEHERAN - Iran heeft zaterdag gedreigd Syrië te helpen verdedigen tegen aanvallen wanneer landen militair ingrijpen. 

Ali Akber Velayati, een naaste medewerker van de hoogste leider van het land de ayatollah Ali Khamenei, heeft gezegd dat een aanval op Syrië zal worden beschouwd als een aanval op Iran.

''Syrië heeft een essentiële rol in de regio voor het bevorderen van de politiek van verzet. Om deze reden wordt een aanval op Syrië beschouwd als een aanval op Iran diens bondgenoten'', zei de topfunctionaris in de meest dreigende bewoordingen die Teheran tot dusverre over de burgeroorlog in Syrië heeft geuit.

Voor de Iraanse regering is Syrië een pijler in de regio voor het beleid dat tegen Israël en westerse invloed in het Midden-Oosten is gericht.

Sjiieten

Het sjiitische Iran is al heel lang een bondgenoot van het regime van president Bashar al-Assad in Syrië. Assad behoort tot de minderheid van de alawieten, die een geloof hebben dat is afgeleid van de sjiitische islam.

In de burgeroorlog in Syrië lijken etnische en/of religieuze groepen tegenover elkaar komen te staan. Iraanse media meldden zaterdag dat buitenlandse extremisten die tegen Assad strijden, in het noordoosten van Syrië de minderheid van de Koerden als doelwit hebben.

Lees meer over de situatie in Syrie in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie