Mursi maant tot kalmte na dodelijk protest

CAÏRO - De Egyptische president Mohamed Mursi heeft vrijdagavond opgeroepen tot kalmte en het geweld van de afgelopen dag veroordeeld.

Via Twitter maande Mursi de veelal jonge demonstranten die zijn vertrek eisen af te zien van geweld. Inmiddels is het leger ingezet om de situatie onder controle te brengen.

In diverse steden raakten demonstranten slaags met de politie. Volgens medische diensten kwamen in Suez negen mensen om het leven.

Honderden mensen raakten gewond tijdens confrontaties met de oproerpolitie in Suez, Caïro en andere steden. Mursi betuigde zijn medeleven aan nabestaanden en beloofde vreedzame demonstraties te beschermen.

Leger

Een invulling van die woorden liet niet lang op zich wachten. Op de vroege zaterdagmorgen verschenen militairen in Suez. ''We hebben het leger om versterkingen gevraagd, totdat we deze moeilijke periode achter ons hebben'', lichtte het lokale hoofd Staatsveiligheid toe.

Revolutie 'kapen'

De recente onlusten komen twee jaar na de massaprotesten die dictator Hosni Mubarak ten val brachten. Tegenstanders van de in 2012 gekozen Mursi beschuldigen hun conservatieve president ervan dat hij de revolutie 'kaapt'.

Mursi zette eind vorig jaar veel kwaad bloed door zijn eigen macht drastisch te vergroten. Hoewel hij daar later op terugkwam, zijn de demonstranten er nog steeds van overtuigd dat de islamistische leider een nieuwe dictator aan het worden is. Mursi zelf zegt juist dat hij haast wil maken met hervormingen.

Lees alles over de situatie in het Midden-Oosten

Lees meer over:
Tip de redactie